Ik heb in de afgelopen jaren voor vele verschillende opdrachtgevers opnamen gemaakt.
Regelmatig maak ik het arrangement voor de opname zelf, maar in veel gevallen levert de opdrachtgever dit ook aan. Voor het maken van een goed klinkend arrangement is wel wat kennis nodig van de trompet en zijn mogelijkheden. Om u hier eventueel wat mee op weg te helpen, heb ik wat bruikbare informatie verzameld.
Stemming in Bb
De trompet waarop ik speel is een Bb (lees Bes) trompet. Dit is verreweg de meest gebruikte trompet. Er bestaan ook trompet in de Eb en C stemming. Deze worden voornamelijk in de klassieke wereld gebruikt. De Bb trompet is, zoals de naam al doet vermoeden, in Bb gestemd. Dit is een volle toonsafstand lager dan bijv. een piano, gitaar of keyboard. Dit zijn allemaal C instrumenten.
Praktisch betekent dit het volgende: als je op een Bb trompet een C speelt klinkt hij een toon lager dan op een piano. Om dezelfde hoogte te spelen als de tonen in een band (dit zijn allemaal C instrumenten), speelt een Bb trompet dus alles 1 volle toon hoger. Als een track voor een band in G staat (1#) dan speelt de trompet zijn partijen in A (3#). Dit is iets om rekening mee te houden! De meeste muzikanten (en daar hoor ik ook bij) spelen niet comfortabel met heel veel voortekens. Kies bij voorkeur een toonsoort die zowel in C als Bb stemming niet overdreven veel voortekens bevat. Overigens is er technisch eventueel de mogelijkheid partijen een halve toon hoger of lager in te spelen en achteraf te corrigeren naar de juiste toonhoogte. Dit is niet hoorbaar in het eindresultaat. Soms maak ik daar dan ook gebruik van.
Bb Trompet